ASIMETRIČNE INFORMACIJE NA FINANSIJSKOM TRŽIŠTU – IGRE SA SEKVENCIJALNIM POTEZIMA - Tifunović, Dejan (Economic Annals, 2006)
U ovom radu proučavamo uspostavljanje ravnoteže na finansijskom tržištu u uslovima kada su investitori asimetrično informisani, koristeći metodologiju teorije igara. Pokazaćemo da se kupo-prodajna marža (spread) povećava sa povećanjem verovatnoće insajderskog trgovanja. Dinamički modeli trgovine sugerišu da se sa protekom vremena smanjuje informaciona prednost insajdera u odnosu na organizatora tržišta (market maker). Pomoću sekvencijalnih modela trgovine je moguće objasniti razne vrste tržišnih manipulacija i berzanske slomove.