OCENA PARAMETRA VREDNOSTI PRI RIZIKU: EKONOMETRIJSKA ANALIZA I PRISTUP TEORIJE EKSTREMNIH VREDNOSTI - Mladenović, Zorica; Mladenović, Pavle (Economic Annals, 2006)
U radu smo razmatrali različite aspekte ocenjivanja parametra vrednosti pri riziku. Posmatrali smo kretanje dnevnih prinosa akcija kompanija CISCO i INTEL, kao i tržišnog indeksa NASDAQ, u periodu: septembar 1996 – septembar 2006. godina. Koristili smo metode kojima se obuhvataju svojstva vremenski promenljivog varijabiliteta i teških repova empirijske raspodele prinosa. Osnovni zaključak rada je da se primenom standardnih ekonometrijskih metoda potcenjuje parametar vrednosti pri riziku ukoliko se eksplicitno ne modeliraju teški repovi empirijske raspodele prinosa.