UPRAVLJANJE RIZIKOM LIKVIDNOSTI BANAKA U TRANZICIJSKIM DRŽAVAMA - Živko, Igor; Slijepčević, Sunčana (Economic Annals, 2006)
Banke su najznačajnije finansijske institucije u tranzicijskim državama, pa od njihove bezbednosti, stabilnosti i sposobnosti upravljanja rizicima zavisi poslovanje svih ostalih sektora. Svojim posredovanjem između onih koji poseduju viškove i onih s nedostatkom novčanih sredstava, banke utiču na privredni rast. Međutim, ukoliko postanu nelikvidne, banke nisu u mogućnosti ispunjavati svoju zadaću. Uz to, raste opasnost povećanja nepoverenja u bankarski sistem i nastanka krize. Banke, kao i druga preduzeća, posuđuju sredstva i pretvaraju ih u druge različite oblike aktive. Rizik likvidnosti predstavlja mogućnost nastanka negativnih posledica na bankarsku likvidnost pod uticajem različitih događaja, kao na primer naglog povlačenja depozita iz banke. Ciljevi upravljanja likvidnosti obuhvataju: dnevno vrednovanje svih finansijskih obaveza, izdvajanje barem minimalne rezerve likvidnosti i izbegavanje dodatnih troškova pozajmljivanja u slučaju nužde i prisilne prodaje imovine. Ponašanje klijenata i međuzavisnost između odobravanja kredita i povlačenja finansijskih sredstava predstavlja glavni izazov za uspešno upravljanje rizikom likvidnosti. Bankarski supervizori i banke tranzicijskih država moraju usvojiti Bazelske principe upravljanja rizikom likvidnosti za banke.