RENTE U KREIRANJU I PRIMENI SVOJINSKIH PRAVA - Žarković, Jelena (Economic Annals, 2006)
Sve više postoji saglasje među ekonomistima da se institucija svojinskih prava nalazi u osnovi svakog ekonomski prosperitetnog društva. No, pitanje na koje i dalje ne postojijednoznačan odgovor jeste na koji način izgraditi efektivne svojinskopravne strukture? Generalno posmatrano, možerno reči da se literatura koja je posvečena spontanom (endogenom)razvoju svojinskih prava smatra vrlo optimističnom jer postoji tendencija da se izgradnja ovih instituta posmatra kao proces usmeren ka uštedi u transakcionim troškovima i kontinuiranom pronalaženju novih, efikasnijih načina za uređenje svojinskih odnosa. Imajuči u vidu, međutim, da raspored svojinskih ovlaščenja istovremeno definiŠe distribuciju ekonomske i političke moči u društvu, na promene u svojinskopravnom režimu uticaće i neki drugifaktori a nesamo težnja ka ostvarivanju veće efikasnosti. To pre svega znači da i država igra značajnu ulogu u izgradnji svojinskog sistema, a ne isključivo tržištu slični mehanizmi. Stoga, da bi se postigla izbalansirana analiza evolucije svojinskih instituta potrebno je u izvesnom smislu modifikovati model endogenog nastanka svojinskih prava, što je i učinjeno njegovim povezivanjem sa teorijom države posmatranom kroz delovanje interesnih grupa. Sledeči propozicije ove teorije, u članku pokazujemo vezu između aktivnosti traganja za rentama (rent seeking) i uloge države u izgradnji svojinskog okvira. Kao društveno odobreni mehanizam prisile država inia izvesne prednosti prilikom, pre svega, sprovodenja svojinskih instituta, ali može da koristi istu moč, i to kroz proces ekonomske regulacije, sa ciljem redistribucije svojinskih prava politički moćnim interesnim grupania. U tonie se, iznieđu ostalog, ogleda neuspeh države u kreiranju svojinskih instituta.