EVIDENTIRANJE KOLIČINE PC-A NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE-STATISTIČKA PROCENA- - Tadić, Branko; Mitrović, Ratko; Tadić, Danijela (Economic Annals, 2006)
Poslednjih godina, stavljanje u promet, povlačenje i oslobadanje životne sredine od Otpadne Električne i Elektronske Opreme (OEEO ili WEEE- Waste Electrical and Electronic Equipment), je aktuelno polje istraživanja. U našoj zemlji do sada nije bilo ozbiljnih istraživanja vezanih za ovaj problem, mada su sadašnje i buduće članice Evropske Unije (EU) u obavezi da sprovode WEEE direktivu čiji je princip zasnovan na individuahioj odgovornosti svakog „proizvođača otpada”. Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Srbije je prihvatilo finansiranje NI projekta pod nazivom „Razvojsistema za reciklažu elektronske i elektrotehničke opreme”. U ovom radu, opisanaje metoda statističkeprocene količine i rasutosti računarskog otpada (koji prema klasifikaciji EU pripada trečoj kategoriji OEEO-uređaji informacione i komunikacione tehnike) na teritoriji Srbije kao i važnost razmatranog problema za našu zemlju.