KONCEPT STOHASTIČKE DOMINACIJE U RANGIRANJU INVESTICIONIH ALTERNATIVA - Trifunović, Dejan (Economic Annals, 2005)
Pri rangiranju investicija u uslovima neizvesnosti najčešće se koristi Analiza očekivane vrednosti i varijanse (Mean Variance Analysis). Stohastička dominacija predstavlja alternativni koncept koji rangiranje vrši koristeći celokupnu funkciju rasporeda. Pri tome postoje tri standardna modela: prvostepena stohastička dominacija se koristi ako se funkcije rasporeda ne seku, drugostepena stohastička dominacija se primenjuje ako funkcije rasporeda imaju jedan presek, dok trećestepena doniinacija rešava probletn rangiranja u slučaju dvostrukog preseka. Poseban model predstavlja većinska stohastička dominacija. Konačno, pokazujemo da postojanje arbitražnih mogućnosti implicira postojanje stohastičke dominacije između finansijskih instrumenata, dok obrnuta relacija ne važi.