STRATEŠKO POZICIONIRANJE MALOPRODAJNOG PREDUZEĆA U KANALIMA MARKETINGA - Ristić, Miloš (Economic Annals, 2005)
Aktuelni tržišni tokovi i dinamiziranje odnosa snaga dovode do revolucionarnih promena u marketing strategijama i bazičnim menadžment pristupima, gde je kompletno poremećen tradicionalno važeći sistem vrednosti uspostavljen kroz interakciju članova kanala marketinga. Menjaju se obrasci tržišnog nastupa, standardi komunikacije u kanalu i forme ispoljavanja pritiska na ostale članove od strane institucije koja poseduje najveću ekonomsku i pregovaračku moć. Maloprodajno preduzeće postaje lider u razvoju strategija kršenja pravila i zajedničkih revolucionarnih i inovacionih procesa u funkcionisanju kanala marketinga. Iniciranje ko-revolucionarne strategije maloprodaje sa ostalim članovinia kanala marketinga imaju kao krajnji cilj identifikaciju i otklanjanje svih neefikasnih tačaka u procesu razvoja i dodavanja vrednosti na svim nivoima u distribuciji, napredno upravljanje lancem snabdevanja i integrisanje potrošača sa pripadajućim kanalom marketinga na dugoročnom planu.