UTICAJ SPOLJNE TRGOVINE NA EKONOMSKI RAST - Nikolić, Goran (Economic Annals, 2005)
U radu je iznet pregled brojnih skorašnjih studija u kojima se pomoću regresione analize istražuje međuzavisnost spoljne trgovine, odnosno trgovinske otvorenosti i ekonomskog rasta. Na osnovu iznetih istraživanja može se zaključiti da ne postoji potpuno jasan nalaz relaciji spoljne trgovine i rasta, iako znatno veći broj studija pokazuje pozitivan i umereno statistički signifikantan uticaj spoljne trgovine, odnosno "otvorenosti" na rast. Za zemlje nižeg i srednjeg nivoa razvoja (gde spada i Srbija) od posebnog je značaja da se vodi zdrava fiskalna i monetarna politika, ostvari stabilnost i nediskriminatornost deviznog kursa i smanji nivo korupcije, kako bi znatnija trgovinska liberalizacija podstakla i učinila održivim rast društvenog proizvoda.