ODNOS EKONOMSKOG NASPRAM PRAVNIČKOG RAZMIŠLJANJA U NAČELIMA NAUKE O NARODNOJ PRIVREDI CARLA MENGERA - Jandl, Gerhard (Economic Annals, 2005)
Austrijska ekonomska škola se sve više tretira kao jedan od najznačajnijih i najuticajnijih misaonih celina od velikog uticaja na savremenu ekonomsku nauku. Dobro je poznato da je Carl Menger, osnivač Austrijske škole, bio po obrazovanju pravnik. Rad je posvećen stepenu u kome je njegovo pravničko obrazovanje uticalo na njegov rad na ekonomskoj teoriji. Nakon što je detaljno ispitan Mengerov metodološki aparat i epistemološka grananja ključnih pojmova koji leže u osnovi njegove misli, u radu se zaključuje da je istinski bila odlučujuća pravna pozadina dalekosežnih teorijskih doprinosa u Mengerovim Načelima. To je tačno uprkos činjenici da je Menger samo izuzetno koristio pravni rečnik. Osnovni sastojci njegove teorijske tvorevine kao što je individualna autonomija, saglasnost volja u zaključivanju ugovora, delotvorna zaštita vlasništva i zaključivanje transakcija na osnovu individualne motivacije da se u što je moguće većoj meri unapredi sopstveni interes? očigledno su inspirisani i na brojne načine podstaknuti privatnim pravom, osobito doktrinama koje su u osnovi rimskog prava i Austrijskog građanskog zakonika.